joi, 1 septembrie 2011

Egipt - Ziua 2 (partea 3)

Temelia stancoasa pe care sunt asezate piramidele si Sfinxul, se afla la 16km SV de centrul orasului Cairo, Pe vremuri ca sa ajungi aici trebuia sa urci pe cal si sa strabati campiile ca sa ajungi la monumentele de la care incepe desertul. Apoi in secolul XIX s-a construit o sosea si apoi o linie de tramvai. Soseaua, care se numeste Al-Haram (Soseaua Piramidelor) inseamna patru benzi, claxoane, si blocaje zi si noapte. Linia de tramvai a fost apoi desfiintata si acum exista autobuze si microbuze, toate cu aer conditionat. Transportul se face dinspre Piata Tahrir (in centru) si Platoul Gizeh. Exista doua cai pe care se poate ajunge, una prin satul Nazlet al-Samaan, cealalta pe o sosea in serpentine care urca, ca o extenise a Soselei Piramidelor, care trece pe la Hotelul Mena (din pozele anterioare). Biletele de intrare la piramide se cumpara de la un chiosc. Pentru intrarea in interiorul pirmaidelor iti trebuie un bilet special. Se intra doar 300 de persoane pe zi. Primul venit-primul servit. Pana nu de mult o vizita la piramide insemna sa treci printr-o multime de de speculanti insistenti, cersetori (au un fel aparte de a cersi, deoarece cersitul nu este sprijinit de islamism), mici afaceristi care te ademeneau pentru o plimbare cu camila, "ghizi speciali" sau vanzatori de suveniruri. Din 2008, guvernul egiptean au construit in jurul platoului pe care se afla piramidele un gard inalt din beton in lungime de peste 12km, care sa tina la distanta speculantii. Dupa ce iti cumperi biletele intrarea prin porti se face ca la orice aeroport, bagajele prin scanare, detectoare de metale, etc. In interior sunt foarte multi soldati foarte atenti la tot ce misca... 

Portile de intrare:



Piramidele




Cimitirul apusean, in dreapta piramidei lui Khufru (Kheops - in greaca)


Asa cum am mentionat anterior zidul a scos in afara zonei de vizitare vanzatorii ambulanti de suveniruri si cersetorii. Exista totusi un punct in interiorul zonei unde mai exista asa ceva, dar e mai organizat. Tarabele sunt puse frumos astfel incat sa nu iti obtureze vederea spre monumente si totul are un aspect civilizat. Toti stim piramidele din anumite poze si unghiri clasice. Aceste se fac de pe un platou la o distanta de vreo 5 km mai sus de piramide. Acolo exista aceste tarabe plus se pot face plimbari cu camilele de vreo 5-10 minute. Stapanii camilelor sunt niste pustani care le dau camilelor nume care din care mai pitoresti. Noi am calarit o camila care avea numele Michael Jackson!!! Stapanii cer mereu bani pentru orice "serviciu" pe care ti-l fac. Se ofera sa iti faca o fotografie, pare din complezenta si din ospitalitate, sau sa iti lege o esarfa in stilul arab, sau alte lucruri, urmand ca apoi sa iti ceara bani... Daca nu le dai se tin dupa tine si profita de faptul ca te-au "ajutat". Acesta e de fapt acel "cersit" de care spuneam anterior. Cersitul cu mana intinsa e considerat o umilire, islamul neincurajand astfel de practici. Am scapat cu greu de stapanul camilei oferindu-i 10 euro pentru cele cateva poze facute pe camila. Cand ne-am intors din plimbare ghidul ne-a intrebat direct daca i-am dat ceva bani si cand i-am zis s-a dus direct la pustan de unde ne-a recuperat banii. Ghizii in Egipt sunt practic prietenii tai, mereu incearca sa te sprijine, sa te ajute, sa nu fii pacalit si trebuie sa ai incredere deplina in ei, sa nu ii parasesti niciodata si mereu sa ii intrebi despre ce se face si ce nu. Mereu incearca sa iti obtina cele mai ieftine si mai bune solutii la problemele pe care le ai, de parca ar fi neamurile tale din acea tara. Lucru care m-a impresionat, obisnuit fiind cu personalul din Romania care incearca sa te jecmaneasca cu orice mijloace.





Ce e paradoxal din acest punct de fotografiere e ca cea mai mare piramida pare prima, cea a lui Khafre (Khephren in greaca) care de fapt e cea medie dintre ele. Dar e construita pe un punct mai inalt al platoului si pare cea mai mare dintre ele. Cea din stanga imaginii este piramida lui Menkura (Mikerinos). Se vede pe varful ei cam cum aratau toate piramidele la momentul construirii lor. Un varf de calcar alb care in lumina soarelui dadeau senzatia de stralucire, de argint. La baza ei se construia noul Muzeu de Istorie in locul unde s-a descoperit o fosta barca egipteana. Trebuia sa se termine constructia in 2012 dar nu stiu cum mai stau cu proiectul acum dupa caderea regimului Mubarak cu toate ca aproape toate obiectivele istorice din Egipt sunt intretinute si refacute cu ajutor international si UNESCO. Iar abia cea din stanga e piramida cea mare a lui Khufu (Kheops).

De la poalele piramidei lui Khafre se coboara pe o sosea pana la marginea orasului unde cladirile aproape ca intra in zona piramidelor. Practic de la o terasa unde este Pizza Hut e cel mai bun loc de unde poti vedea ansamblul de la Gizeh. Aceasta se afla chiar in fata Sfinxului, o creatura cu corp de leu si cap de om. Primii arabi au numit statuia Abu al-Hol, adica Tatal Groazei. Se pare ca a fost construit dintr-o singura bucata si e considerat cea mai veche sculptura din Egiptul Antic. Din cauza restaurarii edificiului din anii '90 anumite parti par imepcabil de albe. Din timpul Dinastiei a XVIII-a cand a fost incepute practic restaurarile statuii s-au mai adaugat un templu si o stela (o piatra pe care e scrisa o poveste a creatiei Sfinxului de catre Thutmosis care a visat intr-o noapte ca sub nisip ar fi un animal, a inceput sa sape si l-a descoperit pe Sfinx).




Dupa apus pe o scena destul de mare din fata Sfinxului se organizeaza un spectacol de lasere, lumini si sunet foarte popular printre turisti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu