joi, 8 septembrie 2011

Egipt - Ziua 2 (partea 6)

Ajunsi la Muzeul Egiptean am ramas surprinsi de frumusetea cladirii pe afara. Un mic praculet inghesuit e in fata. Printre palmieri se odihnesc vechi statui din vechi temple sau varfuri de obeliscuri. Intr-un colt este o statuie a lui Auguste Mariette (1821-1881), intemeietorul muzeului, exact in locul in care este inmormantat. El a incercat sa stranga de prin tot Egiptul obiecte vechi si sa le pastreze intr-un mic depozit la marginea Cairo-ului, care apoi l-a extins. Cand nici aici nu a mai avut loc a reusit sa obtina finantare pentru actualul muzeu din Piata Tahrir. Din pacate nu a reusit sa isi vada constructia terminata. 
In curte se afla doua bazine in care se scalda flori de lotus. Sunt ultimele exemplare de lotus existente. Nu va imaginati ca la Baile Felix avem lotus si de fapt e minciuna ca sunt ultimele. Ma refer aici la ultimele exemplare de lotus egiptean, acea specie pe care o venerau faroanii si era simbolul Egiptului de Sus, simbolul zeului soarelui Ra. 
Singurele locuri unde ai voie sa faci poze sunt doar in curte. Apoi esti rugat sa lasi la o ghereta toate aparatele de fotografiat sau filmat. In schimb primesti o bucatica de lemn pe care sunt scrise cu o carioca niste cifre. Cu multa teama si inima indoita iti lasi aparatele celor doi adolescenti de la ghereta. Te uiti cum le pun pe un raft, alaturi de alte zeci sau sute de alte aparate, fara a fi inchise intr-un dulap sau orice alta metoda de protectie. Riscul de a intra in muzeu cu un aparat e totusi mai mare decat sa il lasi pe acel raft. Daca esti prins in muzeu cu un aparat foto ti se confisca imediat, nu ti se sterg pozele si ti se inapoiaza, se confisca definitiv. 
Dupa imaginea exterioara a muzeului vine socul interiorului. Practic e o sala mare pe doua nivele cu peretii scorojiti, in unele puncte cu igrasie, cu balustrade inegrite de atatea maini care s-au sprijinit de ele, mozaicul asemanator din casa scarilor din blocurile noastre comuniste e ros de atatia pasi care l-au calcat. Toate obiectele sunt puse in niste cutii din lemn cu geamuri simple. Senzatia e de depozit in care sunt aduse si insiruite zeci, sute de mii de artefacte si urmeaza apoi sa fie indosariate. Te asteptai la ceva maret pentru asemenea istorie dar nu e nimic decat niste dulapuri in care sunt puse unele lucrururi nici macar etichetate. Doar ajutorul ghidului te face sa intelegi ce inseamna fiecare obiect in parte, ce importanta are, cum a fost descoperit. Toate obeictele din muzeu sunt originale, singura copie fiind Stela de la Rosetta, originalul aflandu-se la British Museum, furata de catre englezi dupa ce l-au invins pe Napoleon. Aceasta piatra e de fapt cheia descifrarii hieroglifelor avand acelasi text scris in greaca, egipteana vorbita si hieroglife. A fost descoperita in 1799 si descifrata abia in 1824 de catre Jean-Francois Champollion
Singura sala care arata a sala de muzeu adevarat e sala lui Tutankhamon. O sala cu pereti de culoare inchisa, ca sa puna in valoare aurul si bogatiile descoperite in moramant. Toti stiti masca funerara lui Tutankhamon din poze. De fapt sunt trei masti dar sunt impresionante... Masca cea mare e imensa si foarte groasa. Intrarea in camera se face sub paza stricta si se intra doar un numar limitat de persoane deodata. Atat aur imbogatit cu pietre pretioase si vopsit in culori vii te fac sa crezi ca ai intrat intr-adevar in mormantul vestitului faraon. Un faraon atat de neinsemnat in istoria Egiptului dar atat de cunoscut de intreaga lume prin comorile descoperite. Spre deosebire de el Kheops are doar o statuie de nici 10 cm, singura care il infatiseaza pe marele faraon. 
Muzeul e structurat foarte logic, daca o pornesti din partea stanga si urmezi drumul prin muzeu practic urmezi calea istoriei, exponatele fiind puse in ordinea lor cronologica. 
Camerele de supraveghere lispesc cu desavarsire dar esti mereu supravegheat de ochii atenti a politistilor si a agentilor de paza imbracati in civil care se amesteca printre turisti. 
Cand iesi din muezu si dai de lumina orbitoare a soarelui ramai marcat de valoarea inestimabila aflata in acel spatiu si te gandesti ca vor fi mutate in noul muzeu de la poalele piramidelor intr-un spatiu mult mai modern.


Florile de lotus despre care vorbeam mai sus, simbolul Egiptului de Sus. In mijlocul lor fiind papirusul, simbolul Egiptului de Jos.







Statuia si mormantul lui Auguste Mariette:


Statuie a lui Ramses al III-lea:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu