Moscheea Al-Azhar
A fost intemeiata in anul 970 ca loc de inchinaciune si invatatura si este si acum unul din principalele centre de teologie islamica, unde vin studenti din intreaga lume. In 1978 cand Napoleon a invadat Egiptul, una dintre masuri a fost cucerirea clericilor. Dar nu a izbutit asa ca a dat ordin cavaleriei sa intre in moschee, doar asa credea ca poate infrange orasul si populatia razvratita. Seicul de la Al-Azhar ramane autoritatea religioasa de cel mai inalt rang din teritoriu, iar sentintele date in biroul lui sunt mai importante decat orice decret dat de guvern.
Moscheea este un amalgam de stiluri arhitecturale, fiecare sultan sau emir a incercat sa lase ceva in urma si a mai adaugat ceva. Intrarea in moschee se face prin Poarta Frizerilor. Numele vine de la faptul ca aici erau tunsi noii studenti. Apoi sunt doua scoli, cea din stanga fiind cea mai veche, din 1340, de pe vremea Fatimizilor. Singurele vestigii ale vechii cetati construite de Fatimizi se afla aici, doua ziduri care sunt pastrate in stare foarte buna.
Moscheea sultanului Hassan
Este moscheea pe care o vedeti mai jos in poze. Hassan a devenit sultan in 1347, cand avea doar 13 ani. Constructia moscheii a inceput la 1356. A fost ales cu grija locul. Era foarte aproape de hipodromul regal, actuala piata de unde am facut pozele. Banii pentru constructie au fost stransi de pe urma oamenilor care au murit din cauza ciumei negre si nu mai aveau cui sa lase averile. Totusi pretul a fost mult mai mare decat se putea strange de la oameni si aproape a falimentat tara. Din aceasta cauza sultanul a fost asasinat si nu a mai apucat sa vada finalizarea moscheii, constructia ei durand 7 ani. Totusi moscheea parea blestemata, un minaret s-a daramat in timpul constructiei omorand peste 300 de oameni. Moscheea era imensa pentru acele vremuri si era pozitionata cu fata spre Citadela (locul care urma sa il vizitam ziua urmatoare), din aceasta cauza mamelucii care doreau sa puna mana pe putere se baricadau in interiorul moscheii si de aici atacau Citadela. Se trageau cu catapulte din ambele tabere, dar Citadela avea zidurile groase si inalte iar moscheea nu avea deloc aparare. Ca sa convinga mamelucii sa renunte la baricadare, un ofiter al sultanului a rupt scara unui minaret iar altul a incercat demolarea moscheii, doar furia oamenilor de rand l-a oprit. Doua minarete foarte inalte au fost si ele distruse in urma unor lupte si revolte. Pe locul lor s-au construit altele dar mult mai mici si mai modeste. In interiorul moscheii se afla inmormantati doi fii ai sultanului Hassan, trupul sultanului dupa asasinare nu a mai fost gasit. Langa moschee se mai afla si Moscheea Al-Rifal unde se afla inmormantati Farouk (ultimul rege al Egiptului) si sahul Iranului (care a fost izgonit din tara lui dupa revolutia islamica in 1979).
PS Fiti atenti cum arata piata acum si faceti comparatie cum va arata dupa cateva ore...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu