Pentru aceasta zi am avut de ales: excursie la Alexandria sau la Saqqara. Am pus in balanta, ori vedem un oras putin diferit fata de Cairo pe care l-am vizitat cu o zi mai inainte sau continuam sa vedem istoria. Am ales a doua varianta, asa ca am plecat de dimineata spre Saqqara.
Se afla la 24 de km SE de centrul capitalei si este o vasta necropola in mijlocul desertului. Aici fiind inmormantati monarhi si nobili din vremea Vechiului Regat. Cele mai vechi morminte de aici dateaza din epoca Dinastiei I (3100-2890 i.Hr.) Aceste vestigii au fost descoperite de Auguste Mariette (despre care am vorbit mai inainte, intemeietorul Muzeului Egiptean) in anul 1850. El a descoperit aici din greseala un sfinx ingropat in nisip. Si-a adus aminte de niste scrieri vechi din secolul I care spuneau despre niste statui cu sfinti in nisip si un loc numit Serapeum. Astfel a continuat sapaturile descoprind aleea sfincsilor. Apoi incet incet au iesit la iveala si alte obiective inclusiv piramida lui Seshestet, mama faraonului Teti din Dinastia a VI-a.
Obiectivul principal la Saqqara este Piramida in Trepte, construita pentru Djoser de catre Imhotep, marele preot. Desi e o piramida mica (nici jumatate din dimensiunile marilor piramide) si mai putin cunoscuta e mult mai importanta decat orice alta piramida. Inainte de aceasta piramida materialele de constructie erau caramizile din lut si mormintele se numeau mastaba, o structura simpla, dreptunghiulara, care acoperea intrarea in cripta. Imhotep a vrut sa il glorifice pe Djoser si a vrut sa arate ca e mai important decat toti ceilalti inmormantati pana atunci, asa ca peste prima mastaba a mai asezat una si apoi inca una si tot asa pana s-a format o structura oarecum de trunchi de con. Nu avea laturile perpendiculare pentru ca muncitorii erau nevoiti sa urce ca sa puna cate un strat de mastaba. Si-a dat seama ca structura rezista si a incercat sa mai puna caramizi peste dar de frica sa nu se darame a lasat cate un rand intre "etaje". Astfel aceasta Piramida in Trepte este prima piramida construita vreodata de omenire si simplitatea constructiei te face sa intelegi ca nu e nimic paranormal sau extraterestru sau orice altceva in aceste piramide. Pur si simplu a fost o combinatie de glorificare a unui om cu un experiment reusit. De aici incolo celelalte piramide au fost experimente si incercari (unele mai putin reusite, de exemplu Piramida inclinata) culminand cu Marile Piramide care de fapt au fost si ultimele construite de egipteni. Dupa ce a terminat construirea piramidei Imhotep a inconjurat toate structurile adiacente cu un zid inalt de 10 metri.
Intrarea in complexul muzeal se face printr-un muzeu unde sunt prezentate foarte putine artefacte, fiind mai degraba o sala foarte mare, din marmura si goala. De aici se cumpara biletele si se urca la piramida. Evident acelasi control strict care ne va urma peste tot la orice obiectiv. Ce am remarcat a fost ca erau foarte putini turisti aici, poate pentru ca altii intr-adevar prefera Alexandria sau poate ca ghizii au fost foarte inspirati si ne-au adus extrem de devreme incat sa nu stam in caldura desertului la pranz.
Harta complexului:
Piramida de la distanta:
Una din alte incercari de piramide:
Intrarea in vechiul templu se facea printr poarta in zidul inalt de 10 metri. Apoi urma un culoar cu 40 de piloni, ca un manunchi de trestii. Din acest culoar iesi intr-o mare curte cam cat un teren de fotbal.
Acoperisul coloanelor este facut din placi de beton. E singurul lucru adaugat artificial de oamenii moderni. Are rolul de a sustine coloanele in pozitie vericala prin presiunea care se exercita asupra lor.
In partea de est a curtii se afla Curtea Heb-sed. Aici regele isi arata virilitatea si puterea. El statea pe un jilt si urmarea luptele dintre sclavi si animale. Un fel de gladiatori timpurii. La final insusi regele arata cum se lupta cu doi lei deodata. Cobora in arena si ii omora fara multa greutate. Cum putea sa faca asta? Simplu, leii erau drogati inainte, dar asta nu mai conta pentru ca lumea il adula pe Djoser. El a fost primul faraon care a unit cele doua regate: Egiptul de Sus cu Egiptul de Jos.
Aici vedem cum au inventat egiptenii coloanele. Pentru ca nu erau siguri ca o coloana asa cum o stim noi poate sustine o greutate practic au facut un mic zid de sustinere intre coloana si zidul din spate. Cand din greseala s-a daramat un astfel de zid si si-au dat seama ca acele structuri stau singure fara sprijin au continuat sa incerce limitele ajungand la coloane tot mai mari.
Aceste schele de pe piramida nu sunt pentru reconstructie. Egiptenii nu sunt de acord cu modificarea niciunui monument pentru public. Iti arata totul asa cum e acum, te lasa pe tine sa iti imaginezi cum a fost. Schelele sunt doar pentru sustinerea piramidei care in unele puncte are o stabilitate destul de precara din pacate.
Nelipsitele camile:
Restul zonei arheologice. Daca va uitati in plan foarte indepartat, pe coline langa antene sunt cateva cladiri. Acolo stau arheologii. Fiecare monument are astfel de "sate".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu