marți, 25 octombrie 2011

Egipt - Ziua 3 (partea 8)


In Egipt exista doua religii. Pana acum v-am spus doar de musulmani dar exista si coptii. Biserica Copta este practic prima biserica (ca institutie) crestina din lumea. A luat fiinta la Alexandria si s-a extins rapid in tot Egiptul. Coptii considera ca sunt primii crestini... discutabil insa... Cert ca e ca aceste doua religii care ni se arata ca nu se pot intelege si nu se suporta nicaieri in lume in Egipt traiesc in armonie, pace, intelegere, cel putin la nivel macro, e posibil ca mici extremisti sa isi mai dea la picioare din cand in cand dar nu exista padure fara uscaturi. Eu unul cred ca asa ceva e posibil doar pentru ca amandoua religiile, atat islamica cat si copta, inteleg sensul cuvintelor din Coran si Biblie asa cum au fost scrise si nu interpretate, adica pace intre oameni. 
Sincer, ce am vazut in zona copta din Cairo a intrecut orice asteptare a mea. A fost un exemplu de urmat si m-a facut sa ma gandesc mai bine asupra sensurilor si idealurilor noastre. Revenind la oile noastre si la istorie... Dupa ce epoca faraonilor a cazut, tara s-a aflat intr-o totala dezordine, singurul oras vechi care mai exista pe harti era Alexandria. Viitorul Cairo era un mic port pe Nil si avea o fortareata romananumita Babilonul Egiptului. Practic romanii au construit un fort pentru a-si apara granita sudica a imperiului. Doua turnuri romane inca dainuie si sunt clar vizibile in arhitectura zonei. Ele erau parte a portii de apus a fortaretei. Aceste turnuri s-au distrus in timp, au fost inundate de catre Nil in perioadele ploioase si incet incet aluviunile s-au depus peste ele. Noii crestini au inceput sa infloreasca in zona si au inceput sa construiasca biserici. Acest loc a fost extrem de bun pentru ca se afla langa vechiul port (Nilul si-a schimbat cursul in urma cu 700 de ani) si in centrul vechii localitati, in lus au descoperit ca isi pot cladi foarte usor bisericile pentru ca terenul malos are o "fundatie" mai tare aici spre deosebire de alte zone. Fara sa vrea (sau poate chiar vrand) noii crestini au construit bisericile pe varful fostelor turnuri romane! 
Doua biserici sunt cele mai interesante in acesta zona: Biserica Sf. Gheorghe (biserica ortodoxa) si Biserica Sfintei Fecioare.
Biserica Sfintei Fecioare sau cum o stie oricine drept "Biserica Atarnata" (Al-Muallaqa) este o biserica construita peste vechile cladiri romane. Prin podeua ei sunt cateva locuri unde s-a pus sticla si se poate vedea practic zidurile vechilor cladiri romane si la vreo 4-5 metri sub fundatia acelor cladiri. Ce e cel mai frapant ca e privelistea portii care da inspre curtea interioara a bisericii. O cruce mare de marmura este deasupra portii dar sub ea sunt cateva texte in araba si motive tipice pentru constructiile muslmane. Explicatia acestei combinatii ciudate este ca biserica pana in urma cu vreo 10-15 ani era intr-o stare deplorabila, aproape sa se darame. Pentru ca, coptii nu aveau fonduri suficiente pentru restaurare o asociatie muslmana a strans bani si a refacut biserica crestina. Un gest care m-a facut sa mi se ridice parul... Acum biserica arata impecabil, placata cu marmura alba si mozaicuri cu scene din biblie, o curte frumoasa cu palmieri si iarba verde, parca nici nu ar fi fost construita in secolul al IX-lea.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu