joi, 20 octombrie 2011

Egipt - Ziua 3 (partea 2)


De la Saqqara, inainte de a ne reintoarce in Cairo ne-am oprit la Memphis, fosta mare capitala a Egiptului.
Acum marele oras e ingropat sub actualul sat Mit Rahina. Cand armatele arabe Al-As au cucerit Egiptul in 641 d.Hr. orasul era complet ingropat de nisip. Oamenii cand au vrut sa isi faca asezari au inceput sa sape pentru fundatii si au dat de bucati de piatra. A fost mana cereasca pentru ei pentru ca aveau materiale de constructii pentru case. Dar ei nu stiau ce e aceasta piatra e de fapt. Atata piatra au scos din aceasta zona incat practic au facut din aceasta zona o cariera pentru un oras nou construit nu foarte departe. Orasul numindu-l Cairo, Al-Qahira (orasul invingator)! 
Ce au reusit arheologii sa salveze din vechea capitala a Egiptului e expus intr-o curte. Totul pare dezordonat si aruncat de parca inca se lucreaza acolo, noroc cu ghidul care iti mai spune una alta despre ceea ce trebuie sa intelegi, mai ales ca ne aflam la inceputul vizitei in Egipt si de abia intelegeam cum sta treaba cu zeitatile si obiceiurile vechilor egipteni.














Totusi piesa de rezistenta este colosul lui Ramses al II-lea. A fost descoperit in 1820 si il reprezinta pe cel mai mare faraon doar de la genunchi in sus, sau atat s-a mai descoperit din el. Are o masa de peste 80 de tone si e inaltime cam cat a unui bloc de 5 etaje. E atat de mare incat practic a fost imposibil sa fie ridicat sau mutat asa incat solutia gasita de egipteni a fost sa construiasca sala de expozitii peste el, inconjurand-ul cu ziduri si acoperindu-l. Acea sala care il adaposteste are si un etaj de unde poti sa ii vezi cu adevarat maretia.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu