marți, 25 octombrie 2011

Egipt - Ziua 3 (partea 9)

Pe strazile inguste care amintesc de orasele de malul Adriaticii dar cu cladiri in stil arab mergem spre alte locuri pline de istorie si legenda din zona copta.




Manastirea de maici Sf. Gheorghe:






Am mai vizitat in aceasta zona alte obiective interesante dar din pacate nu am putut poza in interior deoarece era clar interzis fotografiatul. Am sa incerc sa explic prin cuvinte, chiar daca cuvintele nu pot exprima acelasi lucru ca si pozele.
Prima pe care am vizitat-o a fost Biserica Sf. Serghei (Abu Serga) in care se intra coborand un sir de scari. Istoricii nu au aflat vechimea acestei biserici dar legenda spune ca a fost cladita deasupra unei cripte (care se si poate vedea) in care s-a adapostit Sfanta Familie in timpul sederii in Egipt. Cripta a fost inundata dar acum e in proces de reconditionare asa cum scrie pe o placuta la intrarea in ea.



Mai jos pe strada este Sinagoga Ben Ezra. E considerata cea mai veche sinagoga din Cairo. A fost construita in secolul IX si apoi reamenajata de catre rabinul Ierusalimului, Abraham Ben Ezra. Se spune ca aici a fost templul profetului Ieremia.
Sunt trei lucruri interesante legate de aceasta sinagoga. Primul e legenda conform careia in acest loc fiica faraonului l-a gasit intr-un cos pe Moise. Al doilea lucru interesant e ca aici s-a descoperit geniza. Inca din secolul al XI-lea comunitatea evreiasca din Cairo a inceput sa stranga documentele intr-un cos, conform traditiei ca orice hartie in care este mentionat numele lui Dumnezeu trebuie pastrata. Astfel geniza (acest cos) continea mii de scrisori, bilete la ordin, consemnari de evenimente si alte detalii vechi au fost scoase la iveala si trimise in intreaga lume. Nicio hartie nu mai e pastrata la momentul actual in Egipt. Cel de-al treilea lucru interesant este de fapt istoria acestei moschei. Asa cum am spus a fost reamenajata sinagoga pentru ca intial ea a fost o biserica copta. Din cauza ca, comunitatea copta din Cairo a ramas fara bani si nu mai putea intretine aceasta biserica au ajuns la o intelegere cu evreii din oras foarte bogati dar care nu aveau unde se ruga. Asa ca le-au propus sa le "inchirieze" biserica pe timp de 100 de ani in schimbul unei sume consistente de bani. Evreii foarte meticulosi au incheiat un act de inchiriere, lucru care i-a facut pe crestini foarte siguri pe "afacere". Problema mare era ca in acea hartie scria "locasul se inchiriaza comunitatii evreiesti pe o perioada de o suta de ani incepand de acum". Astfel, dupa incheierea tranzactiei evreii au inceput reamenajarea asa cum am prezentat-o anterior. Dupa o suta de ani au venit coptii sa isi recupereze biserica dar au fost primiti cu un refuz. Le-au aratat actul evreilor dar acestia le-au atras atentia asupra unui cuvant: "acum", si cum "acum" inseamna azi, coptii s-au trezit cu usa trantita in nas. De sute de ani coptii tot incearca sa isi recupereze biserica dar evreii nu se dau plecati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu