In interioriul Citadelei se afla Moscheea Muhammad Ali. Poate cea mai importanta atractie din cadrul Citadelei. Totusi moscheea e o conceptie turceasca si nu are mai nimic din traditiile Egiptului.
Muhammad Ali a fost un mercenar albanez care, dupa un lung razboi civil, a pus mana pe putere in 1806 si a domnit 43 de ani, dinastia lui durand pana in 1952. Moscheea a fost inceputa in 1939 si a durat 18 ani constructia ei. Ideea arhitecturala a fost copiata dupa celebrele moschei din Istanbul dar e doar ideea, nesemanand prea mult cu ele decat poate prin grandoare. Muhammad Ali e ingropat chiar la intrarea in moschee. Moscheea are un turn cu ceas, lucru foarte rar la astfel de lacase de cult. Ceasul de fier a fost un dar din partea regelui Louis-Filip al Frantei. Evident ca orice dar trebuie inapoiat cu un alt dar asa ca Muhammad Ali i-a daruit regelui Frantei un obelisc... Obelisc devenit celebru... cel din Place de la Concorde din Paris. Obeliscul a devenit un punct de atractie si un monument emblematic pentru Paris dar ceasul in schimb parca a fost urmarit de blestemul faraonilor s-a stricat pe drum si nu a functionat niciodata, oricate incercari s-au facut pentru a-l repara.
Doarece Muhammad Ali dorea ca moscheea lui sa fie cea mai mare si cea mai impunatoare a daramat o gramada de alte edificii de pe locul proiectului sau, singura moschee care a scapat a fost Moscheea Al-Nasir, construita in 1335.
Coloanele care fac parte din moschee nu sunt creatii noi ci sunt coloane de la vechile temple ale faraonilor si temple romane. Ce iese in evidenta insa sunt minaretele care sunt ornate cu mozaic albastru si verde, stil persan.
Langa zidurile Citadelei exista un mic defileu, loc unde s-a dat poate cea mai sangeroasa batalie din Cairo la 1 martie 1811. Problema pentru domnia lui Muhammad Ali au fost mamelucii, fostii conducatori ai Egiptului. Cand a fost ziua fiului sau, Muhammad Ali a chemat la ospat 500 dintre cei mai importanti oameni ai mamelucilor. Dupa chef invitatii au iesit pe o poarta care ducea spre acel defileu. Dupa ce au parasit Citadela portile s-au inchis in urma lor si soldatii au deschis focul de pe zidurile cetatii. Toti cei 500 de invitati au fost ucisii iar capetele lor au fost infipte in tepe la intrarea principala a Citadelei. Doar unul a scapat, Amin Bey, care nu a venit la festin.
Si pentru cei care nu au pasit niciodata intr-o moschee...
Inainte de a intra intr-o moschee trebuie sa te descalti, nu conteaza ce religie ai avea. Papucii se lasa in niste dulapioare la intrare si se intra descult inclusiv in curtea interioara. Am avut sosete albe si cum m-am descaltat asa m-am si incaltat, fara pic de praf sau mizerie. Femeile trebuie sa fie imbracate "modest" (mi-a placut aceasta formulare a ghidului), sa aibe umerii acoperiti, preferabil si capul, pantaloni sau fuste lungi pana la glezne. Explicatia e foarte simpla: se intra intr-un locas de rugaciune, daca un barbat vrea sa se roage lui Allah si vrea sa ii fie dedicat complet rugaciunii nu e bine ca o femeie sa ii atraga atentia si sa isi piarda concentrarea. De aceea si in moschee este o regula, barbatii in fata, femeile in spate.
In curtea interioara exista o fantana unde orice musulman inainte de a intra in moschee se spala dupa un anume ritual. Ni s-a exemplificat acolo dar sincer nu am mai retinut ordinea exacta.
Moscheea e plina de lumina fiind sute de becuri peste tot. Pentru musulmani lumina e foarte importanta. Atmosfera din moschee e complet diferita fata de bisericile crestine, te asezi jos pe covor si pur si simplu poti sta la discutii, ca si cum ai face-o in parc. Totul daca vorbesti incet si nu te holbezi la oamenii care se roaga.
Pentru mine unul a fost o experienta superba. Pur si simplu m-am simtit ca nou si nu mai imi venea sa plec de acolo... Eram atat de linistit si calm... A fost superb!
Turnul cu ceas despre care vorbeam anterior:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu